Stian Tranung

Inntrykk fra en dannelsesreise

Det er få nordmenn som ikke kjenner Thorbjørn Egner – forfatteren, grafikeren, dramatikeren, pedagogen, illustratøren, barnetimeonkelen og multikunstneren. Våren 1949 fikk han stipend som lot ham dra på dannelsesreise gjennom Europa og ned til Marokko. Skissene han tegnet på reisen inspirerte arbeidet hans til siste slutt. Noe vi blant annet ser i det visuelle universet til Folk og røvere i ­Kardemomme by. Denne vinteren gjorde jeg en slik reise i et forsøk på å følge i Egners fotspor og lære noe nytt. 

 

1. En reise, to kontinenter, fem land, sytten dager og mange inntrykk. 


2. Familien til Egner var svært hyggelige og gav meg tilgang til reisebrevene han sendte hjem til familien underveis. Disse gir innblikk i Egners opplevelse av reisen, og førstehånds­beretningene hans fungerte som veivisere i prosjektet mitt. 


3. Hva skjer når den raske reiseskissen møter det møysommelige tresnittet? Kan man lære noe nytt om sine egne tegninger og seg selv?


4. I løpet av reisen tegnet jeg rundt 320 skisser av forskjellige motiver; fra bussholdeplassen på Kløfta til vannselgere i Marrakech, via Colosseum i Roma og en stuss­elig frokost i Barcelona. Dette er tegnerens tur! 


5. Det viktigste arbeids­redskapet, leddet mellom blikket og arket.


Til toppen